Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δραστήρια κινείται η Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου για το κτήμα Φιξ



Συνεχίζονται οι διεργασίες στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής για να επέλθει μια λύση στην πολύκροτη υπόθεση του κτήματος Φιξ, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες «πνεύμονες» πρασίνου στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να χειριστεί το θέμα ήδη έχει κάνει τις πρώτες  της συνεδριάσεις και κινείται αρκετά δραστήρια (όπως αναγνώρισαν και εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο) έχοντας σαν τελικό στόχο την απόκτηση του κτήματος προς όφελος των δημοτών. Ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, που είχε υπογραμμίσει και ο Χ-τύπος στο προηγούμενο ρεπορτάζ από τη συζήτηση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η επίτευξη επαφής του Δήμου με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου μέσω του νομικού τους Συμβούλου, κ. Μαυρομιχάλη. Ο κ. Μαυρομιχάλης έχει δώσει το παρών στις συνεδριάσεις της επιτροπής όπου και κατέθεσε δύο προτάσεις των πελατών του (κληρονόμοι Φιξ) προς το Δήμο: η πρώτη είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την απευθείας πώληση του κτήματος στο Δήμο και η δεύτερη να παραχωρηθεί το 60% του ακινήτου για να γίνει πράσινο, να χτίσουν οι κληρονόμοι Φιξ στα υπόλοιπα 11 στρέμματα και να μεταφερθεί ο Συντελεστής Δόμησης που απομένει σε άλλα οικόπεδα.  Η αντιπρόταση του Δήμου, όπως τη διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιώργος Βλαντής, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να αποκτηθεί το σύνολο του χώρου των 28 στρεμμάτων και να εκδοθεί Τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και για τα 28 στρέμματα. “Μπορεί ο Δήμος να οχυρωθεί πίσω από μια πρόταση την οποία και θα παλέψουμε” σημείωσε ο κ. Βλαντής που ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ούτως ώστε να καταστεί εφικτή με τη βοήθεια του Υπουργείου αυτή η λύση. Η συνάντηση με τον Υπουργό αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σεπτέμβριο και ενώ επίκειται άμεσα επαφή με συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, αυτή η πρόταση θα κατατεθεί και γραπτώς στους ιδιοκτήτες. “Διεκδικούμε όλο το κτήμα και δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα μόνο κομμάτι του. Παλεύουμε όλες οι παρατάξεις για την απόκτηση όλου του κτήματος. Δεν θα συναινέσουμε σε καμία προσπάθεια αλλαγής χαρακτηρισμού” είπε ο κ. Βλαντής που συμπλήρωσε πως έχουν γίνει και άλλες ενέργειες από την Επιτροπή όπως το αίτημα για αυτοψία στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) και η αποστολή εγγράφου στην ΚΕΔ με το οποίο ζητείται  χάρτης των δημόσιων κτημάτων της περιοχής 
• Ενστάσεις από την αντιπολίτευση 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν αρκετές επιφυλάξεις αλλά και αντιρρήσεις σχετικά με την πρόταση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και για τα 28 στρέμματα. Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος είπε πως είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει Μεταφορά Συντελεστή σε ακίνητο που είναι σε μειονεκτική θέση καθώς έχει χάσει ικανότητα δόμησης (λόγω του χαρακτηρισμού ως διατηρητέο). Εναλλακτικά πρότεινε να εξετάσει ο Δήμος και άλλες προτάσεις όπως να προτείνει προς τη πλευρά των ιδιοκτητών να γίνει η Μεταφορά Συντελεστή σε άλλο χώρο μόνο για τα 11 στρέμματα που είναι και οικοδομήσιμα (όπως προβλέπεται από το ΓΠΣ).
Για ανακολουθία μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, που παρατήρησε πως ζητείται η Μεταφορά Συντελεστή για 28 στρέμματα, όταν εκκρεμεί στα ελληνικά δικαστήρια μήνυση για την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τα 15 στρέμματα του χώρου. Ο κ. Μπάμπαλος εκτίμησε πως η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης αλλά και η δυνατότητα αγοράς του χώρου πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια αντικείμενα συζήτησης του Δήμου με την πολιτεία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης, τόνισε πως ο Δήμος Ηρακλείου που έχει έναν από τους δυσμενέστερους συντελεστές κατοίκων ανα τετραγωνικό (βάσει της πρόσφατης απογραφής) θα πρέπει να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από την πολιτεία. Την αντίθεση του “Δικτύου Πολιτών” με την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Βλαντής εξέφρασε η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου επισημαίνοντας πως θα είναι μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη μεταφορά 33.000 τ.μ. σε κάποια άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου. “Το κτήμα Φιξ πρέπει να περιέλθει στους πολίτες του Ηρακλείου αλλά η λύση δεν είναι δια της πλαγίας οδού” τόνισε.  Για μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα τετραγωνικά μέτρα που θα μεταφερθούν σε κάποια άλλη περιοχή έκανε λόγο και ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Κώστας Κοκκινίδης. Ο ίδιος παρατήρησε πως από αυτήν την υπόθεση βγαίνει ένα κέρδος ύψους 40 εκ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη αποζημίωση που θα λάμβαναν αν απαλλοτριωνόταν ο χώρος. “Πάμε στην εύκολη λύση που θα επιβαρύνει τη ζωή των κατοίκων και εργαζομένων του Λεκανοπεδίου. Το πηλίκο θα είναι αρνητικό. Μπορεί εμείς να πάρουμε το Φιξ και λίγο πιο δίπλα να ανεγερθεί κάποιο καινούργιο εμπορικό κέντρο-θηρίο”  τόνισε ο κ. Κοκκινίδης που τόνισε πως πάγια θέση της παράταξης είναι η απόδοση του κτήματος Φιξ στον Ηρακλειώτικο λαό στη λογική της ρήξης και σύγκρουσης με το δημόσιο.  
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα Δέσποινα Καμπούρη, μετέφερε την πληροφορία πως η ΤΕΔΚΝΑ ετοιμάζει Μητρώο Ελεύθερων Χώρων στην Αττικής και ρώτησε αν έχει γίνει κάποια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος ο Σύμβουλος της  μείζονος κ. Κυριάκος Κουτρούλης είπε πως πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι παράμετροι στο ζήτημα της Μεταφοράς Συντελεστή. Και εδώ υπογράμμισε πως η πρόταση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν προωθηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση συνεννόηση με το Υπουργείο στη λογική βέβαια της απόκτησης ολόκληρου του κτήματος.          
Συγκεκριμένη απόφαση δεν ελήφθη σε αυτή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου η Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειες της προς το Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αλλά και τις επαφές της με τους ιδιοκτήτες. 
• Ανησυχία για την  κατάσταση του ακινήτου 
Εν τω μεταξύ θετική για το Δήμο φαίνεται πως είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή των κληρονόμων Φιξ για την άρση του χαρακτηρισμού του αρχοντικού και του περιβάλλοντος χώρου ως διατηρητέο μνημείο. Όπως τόνισε ο κ. Βλαντής, και βάσει της ενημέρωσης που είχε από το νομικό σύμβουλο των ιδιοκτητών, το δικαστήριο δεν απαντάει καν στο αίτημα αποχαρακτηρισμού του ακινήτου. Βέβαια υπάρχουν καταγγελίες και ανησυχία για την κατάσταση του κτίσματος αλλά και ολόκληρου του ακινήτου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, προσκόμισε φωτογραφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο στις οποίες φαίνονται κομμένοι κορμοί δέντρων, ενώ όπως είπε μέσα στο ακίνητο κυκλοφορούν διάφορα ζώα (όπως κατσίκες) και  γίνονται δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το χαρακτηρισμό του χώρου ως διατηρητέου.. Για αυτό το λόγο και ο ίδιος ζήτησε να υποβληθεί νέο αίτημα προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ώστε να γίνει αυτοψία στο χώρο και να ακολουθήσει η συντήρησή του. Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε ακόμα να επιδιωχτεί από το Δήμο η συνεργασία-συμμαχία με το ΤΕΕ στο ζήτημα αυτό και φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει και προσωπικά προς αυτήν την κατεύθυνση λόγω της συμμετοχής του σε κάποιες πιτροπές του ΤΕΕ. Από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Βλαντής ενημέρωσε για την αυτοψία που έγινε στο χώρο την ημέρα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεσμεύτηκε πως θα γίνει νέα επαφή με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου